Wonen Bij

Grootste Woonblog van Nederland

Een sedum dak bestellen: waar moet je op letten?

Rooftop with gravel and zones of green and purple sedum-like vegatation, as weel as a circular roof light

Prachtige groene daken in een grijze stad. Je ziet het steeds vaker. Een sedum dak bestellen wordt steeds normaler. Vooral in de steden is een sedum dak, oftewel een groen dak, een echte trend aan het worden. En dit is niet voor niets. Een groen dak is goed voor de natuur, de leefomgeving en voor de biodiversiteit. 

Wat is een sedum dak?

Een sedum dak is een dak bedekt met sedum plantjes. Deze vetplantjes hebben allerlei voordelen voor de natuur, de maatschappij en je leefomgeving. Sedum plantjes helpen tegen de opwarming van het klimaat. Plekken met weinig begroeiing warmen sneller op dan plekken met veel groen. Sedum daken helpen daarom om de lucht koel te houden. Dit is niet alleen goed voor ons klimaat op de lange termijn, maar verbetert de leefbaarheid in je buurt ook op de korte termijn. De sedum plantjes zijn bestand tegen extreme regenval en hittegolven. Bij extreme waterval functioneert het riool niet altijd naar behoren. Sedum vangt het water op en neemt het op in haar worteltjes. Hierdoor zakt niet al het water in één keer naar de bodem en wordt het riool ontzien. Daarnaast ziet sedum er natuurlijk prachtig uit! In de lente bloeien de bloemen in roze, paarse, gele en witte kleuren. Op de bloemetjes komen allerlei nuttige insecten af, zoals bijen en vlinders. Ga je een sedum dak bestellen dan is dit dus ook nog eens goed voor de biodiversiteit. 

Welke daken zijn geschikt?

In principe kun je voor bijna alle daken een sedum dak bestellen. Groene daksystemen kunnen zowel gemaakt worden voor een schuin dak als een plat dak. Als je een plat dak hebt, moet je goed controleren of het water weg kan stromen. In tijden van extreme regenval is dit belangrijk, omdat je anders de sedum verdrinkt. Heb je een schuin dak? Kijk dan goed hoe schuin je dak precies is. Dit kun je het beste meten in het aantal graden. Je kunt een sedum dak bestellen als je dak tussen de 0 en 45 graden is. Is je dak schuiner dan 35 graden? Dan moeten de sedum lagen op een specifieke manier aan je dak gemaakt worden om te voorkomen dat de lagen wegglijden.

De prijs van een sedumdak

Er hangt wel een prijskaartje aan een sedum dak. Als je een sedum dak wilt bestellen, ben je zo’n 30 tot 150 euro per vierkante meter kwijt. Maar, hier staat tegenover dat je in veel gemeenten subsidie krijgt. De subsidie loopt op tot zo’n 75% van je aankoopbedrag. Met deze tegemoetkoming wordt een sedum dak bestellen financieel gezien ineens een stuk aantrekkelijker. 

Sedum dak bestellen of ophalen bij het tuincentrum?

Je kunt een sedum dak zowel online bestellen via Topgroen.nl als zelf ophalen bij een tuincentrum. Het is altijd verstandig om een sedum dak bij een specialist te bestellen. Zo kun je makkelijk advies vragen en controleren of de plantjes in orde zijn. Online sedum dak bestellen? Dit kan ook makkelijk! Voor een plat dak kun je de aanleg, als je zelf handig bent, direct zelf doen.