Wonen Bij

Grootste Woonblog van Nederland

De eenvoudige afwerking van Gyproc plafonds

Gyproc plafonds

Gyproc plafonds zijn ideaal wanneer je plafonds wil verlagen, om zo bijvoorbeeld je bedrading, leidingwerk of isolatie weg te werken. Dit komt voornamelijk omdat het niet heel duur materiaal is, er heel veel verschillende diktes zijn en het makkelijk te bewerken is.

Van frame tot Gyproc plafond

Wanneer je een plafond of muur van Gyproc wil plaatsen, zal er eerst een raamwerk moeten zijn waar het aan bevestigd kan worden. Dit kan met hout gemaakt worden, maar hier zijn ook speciale metalen studs voor. Dit kan snel en eenvoudig door vakmannen van KCP voor jou gezet worden, waardoor het niet veel arbeidsuren kost.

Ook het afwerken kan heel snel en eenvoudig gedaan worden. Bovendien zijn hier verschillende opties voor. Er zijn twee soorten voegmiddelen verkrijgbaar, ABA joint, welke je zelf nog moet mixen, en ABA mix, welke al gemixt is. Het grootste verschil hiertussen is de droogtijd en de prijs. Joint droogt al in vier uur, terwijl mix hier vierentwintig uur over doet. Daarnaast is mix een stuk duurder. Echter is dit wel veel geschikter voor de beginnende klusser.

Voor het opvullen van de voegen tussen de platen, moet voegband worden gebruikt. Ook hiervoor zijn twee soorten te krijgen: zelfklevende voegband van glasweefsel en papieren voegband. Het zelfklevende voegband is geschikter voor de klussers met minder ervaring. Het papieren voegband is veel beter te bewerken, maar vereist vakkundigheid.

Beschilderen, behangen of betegelen

Hoe je Gyproc plafond of muur er uiteindelijk uit komt te zien, is volledig aan jou. Het materiaal kan geschilderd worden, hoewel het wel snel stoffen absorbeert. Hierom is het raadzaam om eerst een primer te gebruiken. Ook wanneer je besluit te gaan behangen is een primer raadzaam. Verder is ieder type behang in principe geschikt voor Gyproc. Daarnaast is betegelen ook geen enkel probleem, mits de lijm niet direct wordt aangebracht op de gipsplaten. Al met al zijn er dus heel veel keuzes en kan je een Gyproc wand of plafond er precies zo uit laten zien als jij het zou willen. Ideaal voor mensen die hun huis graag zelf willen indelen.