Subsidie zonnepanelen, hoe zit dat?
De aanschaf van zonnepanelen is nogal prijzig te noemen. Daardoor heeft onze overheid via de woonplaats of provincie een subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepanelen gestart. Wanneer kom je in aanmerking voor subsidie zonnepanelen? Zonnepanelen is toch duurzaam, waarom is er dan niet voor iedereen subsidie? Op deze pagina lees je alles over subsidie zonnepanelen.
Hoe kan je de subsidie zonnepanelen regeling aanvragen?
Sommige van de gemeentes of provincies geven subsidie af voor de aanschaf van zonnepanelen. Of voor andere energiebesparende maatregelen. Maar hier lees je alles over subsidie zonnepanelen. Als je wil weten of je recht hebt op subsidie zonnepanelen kan je kijken bij de energiesubsidiewijzer. Daar zou je eventueel ook de aanvraag voor subsidie zonnepanelen kunnen doen.
Wat als jij geen subsidie krijgt?
Is er voor jou niet de mogelijkheid om gebruik te maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen, dan is er geen man over boord. Dan is er nog een andere manier die ervoor kan zorgen dat je voordelig aan de zonnepanelen kan komen. Zo kan je van je energieleverancier een korting krijgen
Ook is het een optie om de BTW van de aanschaf van de zonnepanelen terug te halen bij de belasting bij de belastingaangifte. Dit bedrag ligt meestal zelfs hoger dan het bedrag dat je ontvangt voor de subsidieregeling voor zonnepanelen. Je moet de aanschaf alleen zelf voorschieten.
Je zou ook kunnen investeren in de zonnepanelen met behulp van een energiebespaarlening. Voor deze leningen is door onze overheid een Fonds opgericht. Het Nationaal Fonds Energiebesparing. Door gebruik te maken van deze lening hoef je niet zelf de kosten op te brengen. Zo betaal je dan een aantal jaren een bepaald vaststaand bedrag terug. Zo hoef je ook geen gebruik te maken van de subsidie zonnepanelen.
Wat je moet weten over een lening bij het NFE?
Ongeveer 75% van het bedrag dat je dan leent mag je gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen. De overige 25% kan je gebruiken voor andere energiebesparende maatregelen. Denk aan isolatie of energiezuinige apparaten. Het te lenen bedrag ligt tussen de €2500 en de €25.000. De rente die je betaald staat gedurende de hele looptijd van de lening vast.
Wat je niet moet vergeten
Voordat je subsidie zonnepanelen aan gaat vragen is het van belang dat je eerst laat kijken of het dak van je huis wel geschikt is om de zonnepalen op te kunnen plaatsen. Het zou vervelend zijn als je alle procedures hebt doorlopen en er dan achteraf achter moet komen dat het dak waarop je ze wil plaatsen helemaal niet geschikt blijkt te zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.
Hoe weet ik of mijn dak geschikt is?
Wanneer je erachter wil komen of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen kan je online op het internet een zonnepanelen check doen. Met behulp van het invoeren van je postcode en huisnummer is de check binnen twee minuten gedaan. Mocht je dak wel geschikt zijn dan staat natuurlijk niets je nog in de weg om aan de aanvraag subsidie zonnepanelen te gaan beginnen.